Essentiële oliën of aromatherapie

Essentiele oliën worden al duizenden jaren gebruikt door de mens en zijn kostbare stoffen die gedestilleerd worden uit planten, bloemen en wortels. De Egyptenaren balsemden hun doden met oliën en in de bijbel worden oliën als mirre en wierook genoemd die in die tijd kostbaarder waren dan goud.

Er is de laatste jaren weer wetenschappelijk  onderzoek gedaan naar de werking van essentiële oliën voor mensen en dieren en dit onderzoek bevestigd dat essentiële oliën behoren tot een van de eerste medicijnen die mensen gebruikten en hun chemische componenten worden in de geneesmiddelen industrie synthetisch nagemaakt. Essentiële oliën zijn in tegenstelling tot hun synthetische variant complexe natuurlijke stoffen en werken door in vele lagen van het lichaam. 

Essentiële oliën zijn geurpersoonlijkheden. Ze worden dan ook ingezet in de parfum industrie. Je kunt je enorm aangetrokken voelen door een bepaalde geur of een bepaalde geur bevalt je juist helemaal niet. Het werken en omgaan met essentiële oliën is echt verslavend. 

Omdat essentiële oliën destillaten zijn van levende organismen (planten) en dezelfde complexe bouwstenen bevatten als mens en zoogdieren kunnen ze goed bijdragen tot welzijn van mens en dier. Soms voegt de essentiële olie fysiek iets toe aan het lichaam, bv bij spijsverteringsproblemen. Of de essentiële oliën helpt bij ontgiften van het lichaam, bv bij nier- en lever problemen. Of de essentiële olie werkt antiseptisch en/of anti viraal bv bij luchtweg- en andere ontstekingen.

Het is belangrijk om voor biologische, liefst therapeutische oliën te kiezen. Met therapeutische oliën worden zeer zuivere biologische oliën bedoeld: extracten van de (onbespoten) plant, bloem, wortel, boom of vrucht waarin de werkzame stoffen, de levens sappen, van de plant zitten. Deze werkzame stoffen  zorgen voor afweer (oa. van insecten, schimmels en virussen), groei,  hormonale processen en territorium processen.

Er is enige kennis nodig om veilig met essentiële oliën te gaan werken. Voor katten en vogels kun je bijvoorbeeld een beperkt aantal oliën inzetten. Bij konijnen en cavia’s gebruik je echt minimale hoeveelheden.

Voor workshops of privé lessen kun je bij ons terecht, kijk voor het actuele aanbod in de Agenda en onze Winkel.

essentiele olie aromatherapie