De laatste tijdens meerdere behandelingen van de paarden zeer gevoelige singelplekken tegen. Ze geven een signaal van pijn en irritatie af.
Deze plekken hebben verdikkingen, kleine korstjes en verklevingen (verhard). De plekken liggen ook in de elleboogholte naast het voorbeen. Veel ruiters singelen aan de linkerkant aan maar de plekken kom ik ook aan de rechterkant tegen.  Een druppeltje lavendel doet vaak wonderen en daarna masseer ik de blokkades zachtjes.


Ruiters geven aan dat ze dit niet in de gaten hebben gehad en zich hier niet van bewust waren. Paarden laten direct een soort opgeluchte reactie zien dat het nodig is hier aandacht voor te hebben.
Zorg echt dat de singel een handbreedte vanaf de elleboog ligt. Daar hoort de singel te liggen en daar is de huid ook steviger. Je kunt er voor kiezen om afwisselend aan de linker-of rechterkant te singelen. (alleen linker zijde singelen komt uit de cavalarie en is niet meer van deze tijd).


Ook zie ik regelmatig zeer hard gesingeld worden maar ze hoeven echt niet door de midden. Een platte hand moet er tussen kunnen glijden heb ik ooit nog geleerd.
Buiten het feit dat het zeer oncomfortabel is voor het paard beperk je beweging doordat de spieren worden afgekneld. Als je wilt dat je paard beweegt zorg dan dat je zadel goed ligt waardoor de schouder vrij kan bewegen en niet gehinderd wordt en de singel op de juiste plek ligt.

Pijnlijk:
Een punt van aandacht namens de paarden: Ik zie de laatste tijd (als ik aan het behandelen ben op verschillende stallen) soms wondjes van sporen langs komen. Pijnlijk en echt niet de bedoeling!