De laatste tijd behandel ik regelmatig paarden en pony’s die hoefbevangen zijn geweest. Na koliek is dit de meest voorkomend ziekte door verkeerde voeding. Hoefbevangenheid is een stofwisselingsaandoening die meestal optreed in de voorhoeven en pijnlijk!
De oorzaak: Een overmaat aan bepaalde voedingsstoffen zoals suikers in het jonge sappige voorjaarsgras en te veel krachtvoer. Overbelasting, giftige stoffen, sommige geneesmiddelen en infecties kunnen ook ten grondslag liggen.


Door de heftige pijn probeert het paard de voorhoeven te ontlasten door de achterbenen ver onder het lichaam te brengen en de voorbenen zo ver mogelijk naar voren te strekken. De hoeven voelen warm aan, koorts, zweten en het paard beweegt stijfjes en stram. Ieder paardenmens weet dan dat je zo spoedig mogelijk de dierenarts moet laten komen anders loopt het slecht af. Eenmaal hoefbevangen geweest lijkt het vaak dat paarden er ook gevoeliger voor blijven.


Als het paard weer is genezen zien we vaak nog langere tijd dat het lichaam niet soepel is. De spieren hebben lange tijd onder grote pijnlijke spanning gestaan en zijn verzuurd. Er zit als het ware een rest aan afvalstoffen die op cel niveau moet worden verwijderd. Door Massage stimuleer je de bloedcirculatie en worden die afvalstoffen sneller afgevoerd. Logisch dat met een massagebehandeling na de hoefbevangenheid het paard zich ook sneller beter in zijn vel voel zitten. En het is heel fijn om het resultaat te zien!